Spring naar content

Eerste hulp bij stress

Wist je dat we in Nederland een heuse Week van de Werkstress hebben?  Bij allerlei mensen en bedrijven begint het door te dringen dat ongezonde en onopgeloste stress op het werk allerlei serieuze, ongewenste gevolgen heeft, zowel op de korte als op de lange termijn. Hè hè.

Stress kan meer kapot maken dan je lief is. Zowel op je werk als in je privéleven trouwens.

Wij ondernemers hebben daar ook last van. Je krijgt er onherroepelijk mee te maken dus je hoeft niet te streven naar een stress-vrij leven. Dat gaat je gewoonweg niet lukken. En dat hoeft ook niet: we zijn mensen en geen machines. Dus we nemen verkeerde beslissingen. Hebben spijt. Overschatten onszelf. Of onderschatten onszelf. Perfect worden of het perfect doen zal je nooit lukken.

Het voordeel van stress

Stress kan ook helpen. Dat heb je vast wel eens gemerkt. Onder druk kun je bergen verzetten, ben je alerter, meer gefocust, kun je beter presteren en kun je jezelf aardig overstijgen.

Wanneer de hoeveelheid stress niet de pan uitrijst, het een korte periode duurt en je er ook weer van herstelt, is er niets aan de hand. Alleen wanneer de stress je schoenen uitloopt, je al een langere tijd stress ervaart, verschillende lichamelijke en psychische klachten hebt en je niet meer tot rust kunt komen, wordt het verstandig jezelf even stil te zetten.

Vóór je zo maar in het wilde weg allerlei stress-tips gaat uitproberen, geef ik je de eerste stap waarmee je absoluut moet beginnen wil je met succes jouw te veel aan stress kwijtraken:

Zet jezelf stil!

Een open deur? Vast. Overbodig? Absoluut niet!
Veel ondernemers zitten zó in het ‘alsmaar moeten doorgaan’ dat ze niet toekomen aan rust, dingen op een rijtje zetten en bezinning.

 

Neem vandaag of dit weekend een moment om, op een rustig plekje, lekker in een stoel met een kop thee of koffie, en met papier en pen in de hand, jezelf hardop een aantal vragen te stellen.

  • Wat is er nu eigenlijk aan de hand? – kijk je stress en de aanleiding daarvoor in de ogen
  • Wat zijn mijn mogelijkheden? – brainstorm alleen of met iemand anders
  • Wat ga ik nu doen? – zonder een gerichte keus en actie verandert er helemaal niets

Wanneer je dit gedaan hebt, deel het dan met partner, vriend(in) of familielid en vraag om hun support. Soms is het lastig die eerste stap naar verandering te zetten. Menselijke aandacht en betrokkenheid geeft naast emotionele steun ook een gezonde druk om daadwerkelijk met dingen aan de slag te gaan.

En dan is er nog maar één ding nodig: doen!
Blijf niet zitten navelstaren, piekeren en hopen dat het vanzelf overgaat, maar kom in beweging! Het zal je heel veel opleveren!

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven