Spring naar content

Geloof niet alles wat je denkt

Belemmerende gedachten… je kent ze vast wel. Gedachten die altijd de kop opsteken als je iets nieuws wilt doen, of iets gaat doen wat je nog niet zo vaak gedaan hebt, of nog niet zo veel zelfvertrouwen voor hebt.
“Kan ik dit wel”, “Vinden ze me niet raar”, “Ben ik wel goed genoeg”, “Wie ben ik nou helemaal”

Ze kunnen je een beetje dwarszitten of je zo doen twijfelen aan jezelf dat je iets wat je echt van plan was te doen, toch niet gaat doen.
Je eigen hoofd kan je flink in de weg zitten. Je gedachten zijn zelfs vaak veel erger en enger dan de werkelijkheid…

Ze zullen er altijd zijn

De realiteit is dat je altijd belemmerende gedachten zult hebben. Als je net gestart bent met je onderneming én als je al jaren een onderneming hebt. Je persoonlijkheid, nieuwe situaties en uitdagingen, je niet-perfect zijn zullen altijd belemmerende gedachten en gevoelens oproepen.

?Wanneer je accepteert dat dat er nou eenmaal bijhoort en dus niet weg hoeft;
?Dat je niet gek of dom bent als je van die gedachten en gevoelens hebt;
?En dat je kunt leren ermee te dealen.

Je hoofd is een gedachtenmachine

Je hoofd is één grote gedachtenmachine die onafgebroken allerlei gedachten produceert: zo’n 40.000 stuks waarvan er bij de doorsnee mens zo’n 70% negatief geladen zijn.
Belangrijker dan dat je ze hebt, is wat je ermee doet.

We hebben de neiging om onze gedachten heel serieus te nemen. En om onze gedachten als waarheid aan te nemen. Dat gaat vaak zo snel en automatisch dat we dat niet eens doorhebben. Alleen, we voelen er wel direct wat bij. En handelen er dan ook naar. En zitten vervolgens met de gebakken peren.

“Mezelf laten zien? Dat vind ik (te) moeilijk” -> Je voelt angst en spanning -> Je verstopt je in je veilige werkkamer ipv online en offline erop uit te gaan en de wereld te laten weten dat je er bent en wat voor fantastisch werk jij doet.

Je gedachten hebben lang niet altijd gelijk. Vaak zitten ze er zelfs ongelofelijk naast. Maar omdat je naar ze luistert en handelt krijgen ze wel gelijk. En denk jij dat je een waardeloze ondernemer bent. En doe je niet wat je stiekem graag zou willen doen. En gebeurt er in je bedrijf niet wat je graag wilt dat er gebeurt.

Hoe je jezelf helpt

Het helpt om je van je gedachten bewust te worden. Te signaleren dat zodra jij bijvoorbeeld iets nieuws bedenkt, er direct een gedachte als “Kan ik dit wel” of “Ben ik wel goed genoeg” bij je opkomt. Die gedachte komt niet omdat hij waar is, maar omdat hij nou eenmaal in je gedachtenmachine zit en daarom gewoon voorbijkomt. Zodra je aandacht aan die gedachte gaat besteden, wordt hij groter, sterker en steeds meer waar. Dat wil je niet hebben natuurlijk.

Probeer dit eens:
? Signaleer de gedachte en reageer er een beetje luchtig op (“O ja, natuurlijk daar ben je weer”);
? Ga er niet tegen strijden maar laat ‘m voorbijgaan (“Ik hoor wat je zegt, maar ben nu even met wat anders bezig”);
? Richt vervolgens je aandacht op die leuke nieuwe dienst, video of ander idee dat je wilde gaan ontwikkelen en bedenk hoe je dat gaat aanpakken.

Geloof niet alles wat je denkt. Daar wordt je een gelukkigere ondernemer van ?

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven