Spring naar content

Ik kan alles – 5 tips

Een rare uitspraak als ik hem zo type. Van binnen kom ik direct in verzet: natuurlijk kan ik niet alles, dûh!
Toch knaagt er iets aan me. Soms gedraag ik me als ondernemer namelijk wél alsof ik alles kan. Vaak gaat dat onbewust en heb ik het niet eens direct door… tot ik op de één of andere manier ‘vastloop‘. Dan kom ik mezelf keihard tegen en word ik geconfronteerd met het feit dat ik echt niet alles kan.

Zelfstandig overbelast

Als zelfstandig ondernemer ‘moet’ je natuurlijk ook heel veel. Wanneer je alleen werkt komt alles op jouw schouders neer.
Maar wanneer je niet uitkijkt kom je ook nog in een ondernemers-ratrace terecht. Of wil je te veel. Of verwacht je van jezelf dat je alles moet kunnen en alles zelf moet doen. En ook nog zo snel mogelijk.

En wanneer je dit maar lang genoeg volhoudt, raak je overbelast. En wordt ondernemen (onnodig) zwaar.
Herkenbaar?

Onafhankelijkheid?

Het ‘zelf willen doen’ is bij in-geprogrammeerd. We leren van jongs af aan zelfstandig te zijn. Dat is in onze groei naar volwassenheid natuurlijk heel zinvol, en past bij onze aard (‘ikke zelf doen’).

Maar velen van ons leren ook dat zelfstandigheid onafhankelijkheid betekent. Dat je niemand nodig mag hebben. Dat het zwak is om hulp te vragen. Dat je alle ballen in de lucht moet kunnen houden.
En daarmee brengen we ons zelf nog wel eens in de problemen. Om er maar een paar te noemen: overbelasting, jezelf veroordelen, perfectionisme en niet kunnen genieten. Onafhankelijkheid maakt je eenzaam.

5 Tips

Hoe kun je jezelf hierin helpen? Ik geef je 5 tips:

 • Ken je signalen
  Je bent als mens ingenieus ontworpen. Je mag jezelf gelukkig prijzen dat je een geest, een ziel en een lichaam hebt die je duidelijk vertellen hoe je bezig bent.
  Wanneer je leeft en werkt ‘alsof je alles kan‘, terwijl dat niet waar is, krijg je vanzelf de bijbehorende signalen. Je wordt overmatig moe, krijgt hoofdpijn of vastzittende schouders, je voelt je opgejaagd, komt slecht tot rust, voelt je depri, hebt nergens meer tijd voor, kunt niet meer genieten, drinkt te veel, gaat dingen vermijden etc. etc.
  Dit zijn allemaal signalen die bedoeld zijn om je te beschermen. Zodat je jezelf kunt bijsturen, er weer ruimte voor jou komt en je niet méér doet en méér van jezelf vraagt dan wat bij je past.
  Vraag aan jezelf: Aan welke lichamelijke, psychische en/of geestelijke signalen kun jij afleiden dat je eigenlijk te veel van jezelf vraagt?
 • Aanvaard je grenzen
  Dat je begrensd bent is iets dat je ongetwijfeld weet. Maar is het ook iets dat je echt accepteert en ook zichtbaar maakt in je leven en werk en in de keuzes die je maakt?
  Ook hierbij geldt dat je persoonlijke grenzen bedoeld zijn om jezelf te beschermen, zodat je kunt leven naar wie je werkelijk bent en met voldoening mensen echt kunt helpen.Die grenzen leer je vooral in de dagelijkse praktijk kennen, bijvoorbeeld doordat je werk doet en aan verschillende signalen merkt dat het je toch te veel druk geeft. Of dat een combinatie van activiteiten te veel is ook al vind je de losse activiteiten allemaal heel leuk. Of dat het samenwerken met specifieke mensen je te veel onprettige emoties geeft.
  Soms kun je hierin flink met jezelf worstelen. Zeker wanneer je bewust voor iets gekozen hebt en er ook van overtuigd was dat je het (aan) kon.
  Vraag aan jezelf: Doe je op dit moment iets waarvan je ergens voelt dat je over je grenzen gaat en je jezelf dus eigenlijk schade doet?
 • Herken je triggers
  Je herkent het misschien wel: ‘ja’ zeggen op een vraag terwijl je van binnen voelt dat je het eigenlijk niet wil of dat het niet verstandig is om te doen.
  Op zo’n moment wordt je ergens door ‘getriggerd’, waardoor je toch ingaat op dat ene verzoek. Een voorbeeld van dergelijke trigger is ‘het voelen van een nood’. Iemand vraagt je iets te doen (‘jij kunt het goed, er is eigenlijk niemand anders, het is echt heel belangrijk dat het gebeurt, en het kost echt niet veel tijd’), en op dat dringende appèl durf je geen ‘nee’ te zeggen: je kunt het immers ook best even doen en je helpt er iemand mee…Maar een nood zien betekent niet dat jij die moet oplossen.
  Vraag aan jezelf: Welke concrete situaties of mensen triggeren jou om meer te doen dan je eigenlijk aan kunt?
 • Doorzie je redenen
  Dit is een belangrijke omdat hij te maken heeft met jouw persoonlijke redenen om soms of regelmatig over je grenzen te gaan. Wanneer je je redenen begrijpt en doorziet geeft dat ruimte om andere keuzes te (leren) maken. Ik geef je de meest voorkomende redenen:

  • Je vindt dat je alles moet kunnen en aankunnen. Wanneer je iets niet kunt of het lukt je niet, voelt dat als persoonlijk falen. Zeker wanneer mensen om je heen hetzelfde wel (aan)kunnen;
  • Je vindt dat je alles alleen moet kunnen. Hulp van andere mensen voelt als een zwakte. Je wil niet afhankelijk zijn;
  • Je kent en/of respecteert je eigen grenzen niet;
  • Je hebt onvoldoende zicht op wat echt belangrijk voor je is, en daardoor kies je niet duidelijk;
  • Je denkt dat willen en kunnen hetzelfde betekent;
  • Je wilt andere mensen niet teleurstellen;

Je denkt dat ‘voor jezelf kiezen’ egoïstisch is.Al deze redenen kunnen ergens in je leven ontstaan zijn. Niet alleen als
gevolg van je opvoeding of het voorbeeld van je ouders, maar ook wat je via allerlei kanalen in demaatschappij voorgeschoteld krijgt.
Vraag aan jezelf: Herken je één of meer van bovenstaande redenen? In hoeverre sturen ze jouw gedrag?

 • Vier je beperkingen
  Wat is het bevrijdend om ‘nee’ te zeggen, om niet alles te kunnen en om niet alles te willen. Om bepaalde talenten en gaven niet te hebben en daar blij om te zijn. Om niet alles te hoeven en te mogen kiezen voor wat je echt belangrijk vindt in je leven. Om jezelf toe te staan dat je niet alles aankunt. Dan ontstaat er ruimte!
  Vraag aan jezelf: Wat doe je nu wat je eigenlijk niet (aan)kan en waar je wel mee zou willen stoppen of hulp bij zou willen hebben?

Je kunt niet alles (alleen) en je hoeft niet alles (alleen). Vier dat! Je mag ontspannen, hulp vragen, toegeven dat je iets niet weet of kunt, nee-zeggen, uitrusten. Kortom, je mag ook als ondernemer mens zijn.
 

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven