Spring naar content

Ik voel me zo dom…

Wanneer je je onderneming lanceert heb je eigenlijk nog geen idee waar je aan begint. Je hebt er wel een beeld bij en een paar (al dan niet vage) ideeën en plannen, maar echt weten wat erbij komt kijken heb je niet. Laat staan dat je weet hoe jij het als ondernemer gaat doen als je voor allerlei vragen en situaties komt te staan.

Je kent jezelf nog niet als ondernemer. Je weet nog niet of jouw ideeën wel zullen aanslaan. Je hebt nog geen ervaring met het managen van een bedrijf.

Je hebt je opleiding, je basisexpertise en een boel enthousiasme. Maar om een gezond bedrijf op te zetten èn deze gezond te houden mis je kennis, mis je ervaring en mis je vaardigheden. Daar kun je vanuit gaan.

Is dat erg? Nee hoor. Al doende leert men. Als je tenminste het ondernemen (in principe) leuk vindt, je bereid bent om te leren en je bereid bent om te doen wat jij daarvoor nodig hebt.

Ben ik dom?

Vorige week merkte ik bij een onderneemster dat ze zich schaamde voor alles wat ze nog niet wist. Bij dingen die ze me vroeg zei ze regelmatig in allerlei varianten “is dit geen domme vraag?”, “Is het niet gek dat ik dit niet weet?”

Nope. Iets dat je niet geleerd hebt of ontdekt hebt door ervaring, weet je gewoon nog niet. Hoe kun je in vredesnaam alle kennis en ervaring voor elke denkbare (en ondenkbare) situatie al in huis hebben?

Daarbij dacht ze ook ergens dat ze de enige was. Wat haar schaamte nog sterker maakte. Ze werd werkelijk zo’n 10 kilo lichter toen ik haar vertelde dat de meeste dingen waar ze mee worstelde eigenlijk doodgewoon waren. Dat ik die wekelijks hoor van andere onderneemsters die ik begeleid.

Je bent niet gek als je iets nog niet weet. Of dat je je onzeker voelt of zelfs bang bent voor ‘al die ondernemersdingen’ die je moet gaan doen (bijv. administratie, klanten werven, je tijd goed besteden, je teksten voor je website schrijven). Of dat je niet zo veel vertrouwen hebt in je eigen kennis en vaardigheden. Of dat je ertegenop ziet om zichtbaar te worden en iedereen iets van jou gaat vinden en zeggen.

Je kunt je wel ‘dom’ gedragen

Wat wel een beetje ‘dom’ is, is als je je mond houdt. Als je geen vragen stelt terwijl je het nodig hebt om iets te weten. Als je maar niets doet omdat je niet weet hoe je iets moet aanpakken. Als je geen hulp vraagt terwijl het daarmee voor jezelf een stuk makkelijker en leuker wordt.

Iets niet weten is niet fout en niet erg. Maar als het nodig is om het wel te weten, moet je het wel gáán weten. Simpel. Anders komen jij en je leuke bedrijf geen steek verder en duurt het allemaal veel langer dan je wilt.

Stel dus je vragen. Ook als je je ervoor schaamt.
Stel dus je vragen. Ook als je denkt dat je de enige bent die ergens mee worstelt.

Blijf niet zitten waar je zit als je daar helemaal niet wílt zitten. Doe je mond open of klim in de (digitale) pen. Stel niet uit wat belangrijk is en hou jezelf niet voor de gek met je favoriete smoesjes.

Vandaag is een goede dag om de stap te gaan zetten naar jouw groei als ondernemer. En soms heb je echt maar heel weinig nodig om verschil in jezelf en je bedrijf te gaan zien. Ook hoef je geen ellenlang traject in te gaan. Een enkel gesprek kan al voldoende zijn! Ik vind in ieder geval geen enkele vraag te dom.

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven