Spring naar content

Overleven in de corona crisis – 3 tips

Hoi, hoe gaat het met je? 
Je leven en bedrijf zullen er op dit moment heel anders uitzien dan 2 maanden terug. Wat zijn we plotseling in een sciencefiction-achtige tijd beland – wie had dit ooit kunnen bedenken?!

Corona vraagt aanpassing

Of je nu direct met corona te maken hebt, of indirect door alles wat corona teweegbrengt, één ding is zeker: corona betekent verandering. En verandering betekent dat je je moet aanpassen. En dat is niet persé het leukste of het gemakkelijkste om te doen. We houden van stabiliteit en van duidelijkheid. Dat geeft rust en houvast.

Nu gebeuren er buiten je controle om allemaal dingen die rechtstreeks grote impact hebben op je dagelijks leven en bedrijf. Je kunt de dingen niet meer doen zoals je ze hiervoor deed en gewend was. Ineens moet je nadenken over óf je je diensten nog wel kunt leveren en hóe dan. Je moet ineens dingen online gaan doen terwijl je houdt van live. Je klanten zeggen afspraken af en je vraagt je af of je in deze tijd überhaupt nog wel aan nieuwe klanten kunt komen. En dan is je ritme ook nog naar de knoppen omdat je ineens de kinderen fulltime thuis hebt en je minder tijd voor jezelf en je bedrijf hebt.

Voel je stress, angst en misschien zelfs paniek? Helemaal niet gek.
Vind je het lastig om je aan te passen? Helemaal niet gek.

Elke verandering kost tijd en geeft stress. Voor iedereen.

Hoe kun je jezelf in deze onzekere tijd helpen? Ik geef je 3 tips:

  • Creëer overzicht. Als je dat nog niet gedaan hebt, trek jezelf dan ergens komende dagen terug om eerst alles eens rustig op een rijtje te zetten. De grote verleiding is om als een kip zonder kop te gaan rondrennen en direct van alles te gaan dóen zonder dat je duidelijk hebt waaróm je die dingen gaat doen. Je hebt ook nu een goed plan nodig en om dat te maken heb je rust nodig. 
    Gooi niet zomaar alles om, en doe niet lukraak allemaal acties. Het is nog steeds zo dat alles wat je in je bedrijf doet zinvol moet zijn anders gooi je tijd, energie en geld weg.
  • Blijf dicht bij jezelf. Je kunt je gek laten maken door alles wat je op social media leest. Door hoe ‘al die andere ondernemers’ het doen en het al zo snel voor mekaar lijken te hebben, kun je jezelf compleet verliezen. Je kunt bang worden dat je ‘de boot mist’ als je niet NU en direct ook AL die dingen gaat doen die andere ondernemers doen.
    Trap er niet in en geloof niet alles wat je ziet. Blijf trouw aan jezelf en wat jij wilt leveren. Ga altijd voor kwaliteit en doe die dingen die ook echt bij je passen. Doe ideeën op en probeer zeker dingen uit, je blijkt soms meer te kunnen dan je dacht. Maar ga niet krampachtig dingen doen die niet bij je passen uit angst dat het anders niet goed komt.
  • Zorg voor jezelf. Jij bent nog altijd de motor van je bedrijf. Als jij niet goed blijft functioneren doet je bedrijf dat ook niet. Nu is de tijd om goed voor jezelf te zorgen – het ziet ernaar uit corona de komende maanden je leven en bedrijf blijft beïnvloeden. Vraag jezelf dus serieus af wat jij nodig hebt om ook op langere termijn goed te blijven functioneren, en ga dat regelen. Zowel je mind, je emoties als je lichaam zijn hierin belangrijk. Wanneer je hoofd rust nodig heeft, begrens dan wat er wanneer aan informatie binnenkomt. Deel je zorgen zodat je er niet (meer) alleen mee worstelt. Doe die dingen waardoor je (opnieuw) blij, energiek en geïnspireerd door raakt.

Kan ik jou helpen? Met een plan van aanpak voor je bedrijf of met persoonlijke ondersteuning? Als psycholoog, ondernemerscoach en webbouwer kan ik je op verschillende vlakken helpen. Niets is te gek, dus leg me gewoon je vraag voor, dan kijken we waar jij op dit moment het meeste aan hebt.

Sterkte met alles met alles wat er persoonlijk en in je bedrijf op je afkomt. Wees vastbesloten om er – zover het van jou afhangt – goed doorheen te gaan. 

Wat er ook gebeurt, je kunt het aan. Het kan enorm helpen om dat dagelijks tegen jezelf te zeggen. Probeer het maar eens uit.

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven