Spring naar content

Wanneer je het verkeerde advies krijgt

Heb je weleens dat je het verkeerde advies krijgt? Dat je tegen iets aanloopt, niet precies weet wat je nodig hebt, je iemand om advies vraagt en vervolgens iets krijgt dat niet helpt maar juist in je nadeel werkt?

Ik had het pas met het kopen van nieuwe hardloopschoenen. In de winkel vertelden ze me dat ik schoenen met een lichte correctie nodig had omdat mijn voeten iets te veel naar binnen zakten bij het hardlopen. “Maar mijn huidige schoenen zonder correctie lopen prima”, zei ik, “ik heb geen klachten”. “Toch heeft u het nu wel nodig, dat is duidelijk te zien. Anders krijgt u straks wel klachten” was het antwoord. En ik kocht – met enige aarzeling – de schoenen die hij aanraadde.

Nu loop ik al een paar weken bij mijn mensendieck therapeut. Met fikse voet-, been- en heupklachten. Wat blijkt: ik had helemaal geen correctie in mijn schoenen nodig. Maar juist dóór die correctie kreeg ik steeds meer klachten en had ik uiteindelijk een professional nodig om me weer op te lappen.

Het komt natuurlijk wel weer goed – kwestie van wat pijnlijke behandelingen, oefeningen doen, rustig opbouwen en… andere hardloopschoenen. Maar ’t had me een hoop gedoe gescheeld als ik naar mijn intuïtie had geluisterd – dat stemmetje dat me zei dat er ergens iets niet klopte. Wanneer ik daarnaar had geluisterd had ik andere schoenen gekocht of in een andere winkel eerst een second opinion gevraagd.

Ik heb ervan geleerd ?, de volgende keer zal ik het anders aanpakken.

5 Lessen over advies vragen en krijgen

Wat ik altijd wel leuk vind is dat je de lessen die je in je leven leert ook vaak kunt toepassen in je ondernemerschap. Dus hier 5 van mijn advieslessen voor jou, je kunt ze vast wel een keer gebruiken:

  1. Advies vragen is superslim als er iets al een poosje niet lekker loopt in jezelf of in je bedrijf. In je eentje door blijven modderen wordt een energielek, ontneemt je je plezier en zelfvertrouwen en heeft gewoon geen enkele zin. Je kunt nou eenmaal niet alles weten (da’s heel normaal) en je manier van denken belemmert soms het zien van een oplossing of uitweg.

  2. Vraag niet zomaar iedereen om advies. Pick your people. Veel mensen hebben meningen en ideeën, maar niet iedereen heeft verstand van ‘jouw onderwerp’, kan echt luisteren en is in staat vanuit jouw situatie mee te denken.

  3. Neem advies nooit klakkeloos aan. Ontvang het en denk er zelf nog over na. Geef je eigen autoriteit nooit weg, jij bent immers degene die beslist en ook degene die de consequenties van je keuzes moet dragen.

  4. Gebruik niet alleen je hoofd maar ook je intuïtie. Je hoofd kan prima redeneren maar heeft lang niet altijd gelijk. Intuïtief ‘weet’ je vaak wat in een bepaalde situatie inderdaad goed is om te doen. Je kunt beter vertrouwen op je intuïtie dan op je hoofd. Dat is iets wat ondernemers nogal eens lastig vinden, maar absoluut de moeite waard om te gaan ontwikkelen.

  5. Zelfs wanneer je verkeerd advies krijgt, dat opvolgt en schade lijdt kan het weer goed komen. Er is vrijwel niets wat onherstelbaar is. Soms via een omweg, loop je wat vertraging op en heb je een andere professional nodig om met je mee te kijken. Maar daarna kun je gewoon weer verder, met meer wijsheid, kennis en ervaring.

Heeft mijn verkeerde schoenadvies en mijn opvolgen daarvan toch nog iets opgeleverd 😉

En nu naar jou , heb je iets aan (één van) deze lessen of heb je een vraag of juist mooie ervaring hierin die je wilt delen? Schrijf hieronder je reactie of mail me even, dat vind ik leuk.

Gepubliceerd in

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven