Spring naar content

Wat moet je met je tijd?

‘All we have to decide is what to do with the time that is given us’. – Iedere keer als ik Gandalf in The Lord of the Rings dit hoor zeggen, raakt het me weer en blijft dit zinnetje dagen hangen.

Jouw tijd is kostbaar

Je krijgt tijd. En het is aan jou en mij om te kiezen waar we die aan uitgeven. Daarom vind ik het zelf ontzettend waardevol om regelmatig te reflecteren op wat ik doe. Zowel voor mijn werk als voor mijn privé.
Het maakt me meer bewust waar ik tijd aan besteed en of ik die tijd ook wel daaraan wil besteden.

Wanneer je eigen baas bent heb je wekelijks een x-aantal uur waarin je van alles te doen hebt. Je lijst van to-do’s is waarschijnlijk onmogelijk om in een week te doen. Je klanten, je administratie, je marketing, je social media, de opbouw van je zaak of praktijk… alles vraagt tijd en aandacht van je.

Wil je echt kunnen genieten en genoeg inkomen uit je zaak of praktijk halen, is kiezen waar je wel en niet je tijd aan besteedt geen luxe maar absolute noodzaak.

Hoe je je meer bewust kunt worden van je tijdsbesteding

Zelf neem ik elke vrijdag een ‘werkreflectiemomentje‘. Ik zet mezelf stil en kijk terug op hoe het de afgelopen week is gegaan. Dat doe ik met zowel mijn hoofd als mijn hart.

Je hart heb je nodig om je te realiseren wat echt belangrijk voor je is. Om jezelf af te vragen af of wat jij doet, de mensen die je helpt en de ideeën die in je opborrelen, wel daaraan bijdragen. Wanneer je naar je hart luistert kies je meer bewust voor die dingen die voor jou waardevol zijn.

Je verstand heb je nodig om plannen (concreet) te maken en ze uit te voeren. Om diensten en producten uit te denken en na te denken over hoe je ze in de markt zet en wanneer. Je verstand is onmisbaar wanneer je een gezond bedrijf wilt opbouwen.

Vragen die je jezelf kunt stellen

De belangrijkste zaken waar ik zelf in mijn wekelijkse reflectiemomentje bij stil sta zijn:

?Hoe het met mijn onderneming ging en hoe het met mij ging;
?Of ik uitgevoerd heb wat ik me had voorgenomen en wat daarvan het effect was;
?Wat waardevol en belangrijk was en wat niet zo goed ging of tegenviel;

Je kunt voor jezelf een paar vragen bedenken die jij jezelf elke week wilt stellen. Dat maakt het reflecteren op je week concreet en gemakkelijk uit te voeren zonder dat het je te veel tijd en energie kost. Wanneer je het in een speciaal schriftje doet kun je het ook van tijd tot tijd nog eens teruglezen en je eigen groei en ontwikkeling volgen.

Wat reflecteren op je tijdsbesteding jou oplevert

Jouw antwoorden op je vragen helpen je om te bepalen wat je voor de aankomende week belangrijk vindt. Wat je wel en niet gaat doen en hoe je dat gaat aanpakken.

Dit levert je zoveel op!

  • Het houdt je scherp, gefocust en op koers;
  • Het zorgt er voor dat je meer voor mekaar krijgt omdat je (doel)gerichter aan iets werkt;
  • Je kunt jezelf beter (bij)sturen op de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde taak besteedt;

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om dit op een vast moment op de vrijdag te doen en block dit ook in mijn agenda. Zo bescherm ik deze ‘heilige’ tijd en weet ik dat ik er altijd aan toekom.

En jij? Hoe bewust ga jij met je tijd om? Is reflecteren op hoe jij je tijd besteedt heel gewoon voor je? Of heb je dit nog nooit gedaan?
Wanneer het nieuw voor je is; probeer het eens een maandje uit. Ik weet zeker dat het je iets goeds gaat opleveren!

 

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven