Spring naar content

Woorden… ze maken je of kraken je – 7 tips

Herken je dit?

 • Niet gaan doen waar je stiekem van droomt…
 • Uitstellen van wat eigenlijk belangrijk voor je is…
 • Jezelf verbergen omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent…

Het effect van woorden

In gesprekken kom ik regelmatig tegen dat mensen last hebben van woorden die ooit in hun leven zijn uitgesproken. Soms is dat zelfs eenmalig geweest. En soms ook nog eens heel lang geleden. Toch kunnen de woorden die je destijds ontmoedigd hebben of je in een bepaalde richting hebben gestuurd, vandaag nog steeds dezelfde remmende of vernietigende kracht hebben.

‘Doe nou maar gewoon’, ‘denk niet zo hoog van jezelf’, ‘wat jij wil, kan niet’, ‘dat gaat je nooit lukken’, ‘wie denk je wel dat je bent’, ‘het gaat niet om jou’

Woorden. Of ze nu bewust of onbewust, serieus of niet serieus uitgesproken worden; ze kunnen ervoor zorgen dat je geen ruimte inneemt, je passie verlies, niet meer durft. En dat je later in je leven denkt “had ik maar…”.

Woorden hebben kracht

Woorden hebben kracht. Scheppende kracht. Woorden scheppen een werkelijkheid die je kunt zien, horen, voelen en proeven. Wanneer ik tegen je zeg dat je nu echt niet aan een roze olifant moet denken, wat denk je dat er nu gebeurt? Precies, je denkt wel aan een roze olifant en waarschijnlijk zie je er zelfs één voor je 🙂

Andere mensen kunnen dus door hun woorden een enorme invloed hebben op de loop van jouw leven. Zeker wanneer het mensen zijn die een bepaalde autoriteit in je leven hebben. Zoals je ouders. Of leraren.

Maar wat dacht je van je eigen woorden?

Wat zeg jij tegen jezelf?
‘Het lukt me nooit’, ‘het is te moeilijk’, ‘wat ik wil is toch niet reëel’, ‘ik weet het niet’

Jouw woorden – of je ze nu uitspreekt of alleen maar denkt – zijn belangrijk omdat ze een realiteit scheppen. Wanneer jij van binnen telkens tegen je zelf zegt ‘ik kan het niet’, wordt dat voor jou de realiteit en ga je je er steeds meer naar gedragen.

En dan, dan krijg je last van een self-fulfilling prophecy.

 Self-fulfilling prophecy

Wanneer je (door je eigen of andermans woorden) niet gelooft dat je iets kan, ga je vaak in je gedrag jezelf ondermijnen. Je gaat iets niet meer proberen of gooit het bijltje er helemaal maar bij neer.

Je gedrag leidt er vervolgens toe dat je voorspelling uitkomt; het lukt inderdaad niet. En dan zeg je: “zie je wel, ik wist het wel – ik kan het niet”. En zo is het cirkeltje weer rond. En geloof je nog sterker dat je iets niet kunt.

7 Tips

Wil je je anders voelen en met je woorden en gedachten een positieve invloed op je leven en werk uitoefenen? 7 Tips:

 1. Hou een week bij welke dingen je tegen jezelf (in je gedachten) of tegen anderen over jezelf zegt
  Sta dan stil bij het effect wat die woorden op jou hebben. En vraag je af of dat is wat je wilt.
 2. Neem de regie
  Besluit dat je je niet langer door de woorden uit je verleden laat tegenhouden en belemmeren. Maak dit concreet door er andere woorden tegenover te zetten en die uit te spreken. En door dingen te doen die dwars tegen de ‘oude’ woorden ingaan. Door dingen te dóen in plaats van ze te vermijden, kun je zomaar tot de verrassende ontdekking komen dat je wel degelijk dingen kunt.
 3. Maak gebruik van de kracht van herhaling
  Wanneer ik elke dag tegen mijn dochter zeg dat ze stom is, gaat ze dat geloven. Niet omdat het waar is, maar omdat ze het elke dag hoort.
  Zeg regelmatig iets goeds en opbouwends tegen jezelf. Woorden waarvan je weet dat ze je goed doen en dat ze waar zijn – ook al geloof je ze nog niet. Dat kan iets simpels zijn als ‘Je bent een kanjer!’
 4. Wees je eigen beste vriend(in)
  Zeg alleen tegen jezelf wat je ook tegen je beste vriend(in) zou zeggen. Geef je complimenten aan je vriendin, doe dat dan ook aan jezelf. Help je haar door (op een tactvolle manier) haar ergens mee te confronteren? Doe dat dan ook bij jezelf.
 5. Zorg voor support en goede mensen om je heen
  Wanneer mensen je met hun woorden beschadigd hebben, heb je ook mensen nodig die je met hun woorden helpen herstellen. Wees selectief in met wie je omgaat. En neem mensen in vertrouwen die je willen opbouwen.
 6. Neem een boodschap niet automatisch over
  Toets wat tegen je gezegd wordt. En geloof niet alles wat je denkt. Woorden en gedachten van anderen of van jezelf zijn niet automatisch de waarheid.
 7. Zet woorden om in actie
  Woorden hebben daden nodig om te beklijven. Alleen maar heel hard dingen tegen jezelf zeggen helpt niet. Je moet er naar handelen. Dus doe die ene stap die je lastig vindt om te doen maar stiekem wel heel graag zou willen doen. Dan blijkt pas of je iets echt kunt (of kunt leren) of iets echt niet kan.

 

Heb je hier iets aan gehad? Of heb je zelf nog een aanvullende gedachte of tip? Laat het hieronder weten! Zo helpen we elkaar om met plezier en zelfvertrouwen te ondernemen!

Laat een reactie achter

Missy-2

Mis nooit meer een blog

Ontvang gratis de Happely Update met blogs, tips, nieuws en aanbiedingen direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis downloads

Scroll naar boven